Είσαι εθελοντής; Μήπως σού έχουν πει ψέμματα;

Οταν ήσουν ακόμα φρέσκος στα φιλοζωικα, άρχισες να ψάχνεσαι. Βρήκες ένα σκυλάκι που χρειαζόταν βοήθεια και άρχισες να ψάχνεις βοήθεια στο Facebook.

Ανακάλυψες πόσες σελίδες, παρά σελίδες, γκρουπ και παραγκρουπ υπάρχουν. Άπειρα αδέσποτα, άπειρες ιστορίες, δεν ήσουνα ο μόνος που είχε βρει ένα σκυλί σε ανάγκη, ήσουν ένας από τους άπειρους πολίτες που έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους ευθύνες της πολιτείας. Οι εικόνες που είδες και οι ιστορίες που διάβασες σε άλλαξαν για πάντα. Πόση δυστυχία και πόση κακία υπάρχει εκεί έξω…

Το μυαλό σου και το λεξιλόγιο σου δηλητηριαστηκαν από λέξεις όπως εμπόριο, λαθρεμπόριο, κτηνοβασία, πειραματόζωα, καταγγελίες, παράνομα καταφύγια και μαζικές εξαγωγές

Μια μέρα έπεσες πάνω σε ένα ποστ τόσο φριχτό που έμοιαζε αληθινό. Το πίστεψες γιατί μόνο φρίκη και πόνο βλέπεις πια εκεί έξω. Σε οίκους ανοχής στην Γερμανία λέει καταλήγουν τα αδέσποτα από την Ελλάδα. Το κοινοποίησες. Όπως κοινοποιείς τα πάντα. Αυτή η μία κοινοποίηση έφερε κι άλλες ιστορίες. Ξαφνικά το έβλεπες παντού. Ο καινούργιος σου κύκλος στο Facebook άρχισε να αποτελείται από ανθρώπους που μοιάζουν να ενδιαφέρονται για τα αδέσποτα, που φαίνεται πως προσπαθούν να ξεσκεπασουν μια σκευωρία. Το μυαλό σου και το λεξιλόγιο σου δηλητηριαστηκαν από λέξεις όπως εμπόριο, λαθρεμπόριο, κτηνοβασία, πειραματόζωα, καταγγελίες, παράνομα καταφύγια και μαζικές εξαγωγές.

Σου έχουν πει ψέμματα

Σου έχουν πει ψέμματα. Στο λέω εγώ, που ξεκίνησα έτσι ακριβώς, από μια κοινοποίηση ενός άρθρου που έμοιαζε αληθινό.

Τον πρώτο σκύλο που φιλοξένησα, που τον πήρα πολύ άρρωστο από τον δρόμο, και τον είδα μπροστά στα μάτια μου να μεταμορφωνεται μέρα με την μέρα σε ένα πανέμορφο, υγιέστατο πλάσμα. Τον ζήτησαν στην Ελβετία. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να ουρλιαξω ΌΧΙ. Πολύ μακριά, πολύ ύποπτο. Τι τον θέλει τον σκύλο αυτή στην Ελβετία;

Ο σκύλος πέταξε για την Ελβετία τελικά, και πεντεμιση χρόνια μετά μιλάω ακόμη με την οικογένεια.

Εγώ είχα την τύχη τότε να είμαι σε μια καταπληκτική φιλοζωική που όχι μόνο με άφησε να συμμετέχω σε όλη την διαδικασία, αλλά με δίδαξε και όσα ξέρω μέχρι τώρα. Ο σκύλος πέταξε για την Ελβετία τελικά, και πεντεμιση χρόνια μετά μιλάω ακόμη με την οικογένεια. Αυτή είναι η τελευταία φωτογραφία που μου έστειλαν ένα μήνα πριν.

Από τότε έχω μαζέψει από τον δρόμο και έχω φιλοξενήσει πολλά ζώα. Κάποια υιοθετηθηκαν στην Ελλάδα και κάποια στο εξωτερικό. Ξέρω που βρίσκονται όλα, μιλάω με τις οικογένειες, μαθαίνω νέα τους, κάποια τα έχω συναντήσει και από κοντά ξανά. Εχω ενα σκύλο υιοθετημένο στα Εξάρχεια, έναν άλλο στον Κολωνό, έναν στην Πάτρα υιοθετημένο από μια Φινλανδη, έναν στην Ελβετία υιοθετημένο από Ελληνίδα, έναν στην Κυψέλη υιοθετημένο από Αγγλίδα, έναν στην Γερμανία υιοθετημένο από Γερμανίδα, στην Αυστρία, στην Ολλανδία, στο Παρίσι και εναν στην Αμερική, που τον μάζεψε ένας Ελληνοαμερικανος στην Ελλάδα και λίγους μήνες μετά τον περίμενε στο αεροδρόμιο στο Σικάγο με δάκρυα στα μάτια.

Κάποια υιοθετηθηκαν στην Ελλάδα και κάποια στο εξωτερικό. Ξέρω που βρίσκονται όλα, μιλάω με τις οικογένειες, μαθαίνω νέα τους, κάποια τα έχω συναντήσει και από κοντά ξανά.

Έξι χρόνια μετά από εκείνο τον πρώτο σκύλο που έσωσα, και που πέταξε για την Ελβετία, κατάλαβα πως η φιλοζωια δεν έχει σύνορα. Δεν είναι “η Ελλάδα εναντίον του εξωτερικού”, είναι απλώς οι φιλόζωοι απέναντι σε όλους τους άλλους. Απέναντι στα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όσον αφορά τα ζώα, απέναντι στον πόνο, απέναντι στην αδικία. Ο,τι σου έχουν πει για τις υιοθεσίες είναι ψέμματα. Τα παράνομα φορτηγά που σου λένε πως σταμάτησαν δεν ήταν παράνομα, μετέφεραν ζώα στις οικογένειές τους, και δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι με τόσο κακή ψυχή, ώστε να εμποδίζουν την υιοθεσία. Μην είσαι ένας από αυτούς.

η φιλοζωια δεν έχει σύνορα. Δεν είναι “η Ελλάδα εναντίον του εξωτερικού”, είναι απλώς οι φιλόζωοι απέναντι σε όλους τους άλλους.

Τα ζώα που αγαπάς, αν όντως τα αγαπάς, αξίζουν το καλύτερο που μπορείς να τους προσφέρεις. Και εσύ αξίζεις την αλήθεια, όχι τα ψέμματα. Το γιατί λέγονται αυτά τα ψέμματα είναι μια μεγάλη ιστορία, που ξεκινάει περίπου εικοσιπέντε χρόνια πριν, αλλά αυτή θα στην διηγηθώ την επόμενη φορά.

αξίζεις την αλήθεια, όχι τα ψέμματα

Β. Εθελόντρια

Μοιράσου το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *