Όταν η Ελλάδα είπε τους φιλέλληνες “κτηνοβάτες”

Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας, και η χώρα που αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως “λίκνο του δυτικού πολιτισμού”

Οι Ελληνικές αξίες πού γαλούχησαν την Δύση, κάνουν την χώρα μας σημείο αναφοράς όταν μιλάμε για βασικά θεμέλια του δυτικού πολιτισμού. Δημοκρατία, θέατρο, ολυμπιακοί αγώνες, φιλοσοφία, ακόμα και φιλοζωία – από τις πρώτες ιστορίες πίστης και αφοσίωσης ενός σκύλου βρίσκεται στην Οδύσσεια του Ομήρου, με τον Άργο να περιμένει τον Οδυσσέα 20 ολόκληρα χρόνια, μόνο για να ξεψυχήσει πλάι του.

από τις πρώτες ιστορίες πίστης και αφοσίωσης ενός σκύλου βρίσκεται στην Οδύσσεια του Ομήρου

Ο φιλελληνισμός είναι κάτι μοναδικό και πολύτιμο, και πολίτες ξένων χωρών, θαυμάζοντας και εκτιμώντας το Ελληνικό πνεύμα, τις Ελληνικές αξίες, και ό,τι έχει προσφέρει η Ελλάδα στην ανθρωπότητα, βοηθούσαν πάντα την Ελλάδα, πολλές φορές σαν να ήταν η δική τους χώρα.

Οι αναμνήσεις της Αρχαιότητας στην Ευρώπη τού 19ου αιώνα, η οποία χαρακτηριζόταν από το έντονο στοιχείο του κλασικισμού, έκανε τους φιλέλληνες τής Ευρώπης να παίξουν σημαντικότατο ρόλο στην Ελληνική επανάσταση του 1821.

Τους φιλέλληνες τους θεωρούσαμε πάντα “δικούς μας ανθρώπους”, ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες.

Το αν η Ελλάδα τού σήμερα είναι η ίδια Ελλάδα, της οποίας η αξίες έκαναν τον φιλελληνισμό ένα τόσο σημαντικό κίνημα τον 19ο αιώνα, είναι μια συζήτηση μακρά και επώδυνη. Όμως οι Ευρωπαίοι που επισκέπτονται την χώρα μας σήμερα, αγαπούν την Ελλάδα όχι μόνο για τον ήλιο και τις παραλίες, την αγαπούν και για τον πολιτισμό της, και πολλοί από αυτούς πασχίζουν να βελτιώσουν την εικόνα της Ελλάδας που αγαπούν.

Το φιλοζωικό κίνημα στην Ελλάδα στηριζόταν πάντα στο φιλελληνικό πνεύμα των ξένων

Το φιλοζωικό κίνημα στην Ελλάδα στηριζόταν πάντα στο φιλελληνικό πνεύμα των ξένων, που προέρχονται κυρίως από χώρες οι οποίες έχουν λύσει το πρόβημα των αδέσποτων ζώων. Άπειροι άνθρωποι έχουν αφιερώσει χρόνο και χρήματα για να βοηθήσουν τα Ελληνικά αδέσποτα, με διασώσεις, με στειρώσεις, με ενημερώσεις, και με υιοθεσίες.

Αυτούς τους ανθρώπους, εμείς οι Έλληνες, τους ονομάζουμε εμπόρους, κτηνοβάτες, απατεώνες και κακοποιητές. Μια ψεύτικη είδηση, που ξεκίνησε σαν παρανοϊκό αστείο χρόνια πριν, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, με εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας και μεγάλα κανάλια της τηλεόρασης, να αναπαράγουν ραστιστικά ψεύδη, που ντροπιάζουν κυρίως εμάς, εμάς τους Έλληνες.

Αυτούς τους ανθρώπους, εμείς οι Έλληνες, τους ονομάζουμε εμπόρους, κτηνοβάτες, απατεώνες και κακοποιητές.

Είμαστε σαν τους δασκάλους, που όταν οι μαθητές τους γίνουν καλύτεροι από αυτούς, και γυρίσουν να πουν “δάσκαλε, αυτό πρέπει να γίνει έτσι”, απαντάνε με ένα “ξερεις ποιός είμαι εγω; Εγώ είμαι πιο παλιός και εσύ βουλωσέ το”

Ο Ελληνικός πολιτσμός, και ο κάθε πολιτισμός, εξελίσσεται όταν είναι ανοιχτός, και η Ελλάδα ήταν πάντα μια χώρα ανοιχτή, που μοιράστηκε τις αξίες της με όλο τον πλανήτη.

Στο θέμα της φιλοζωίας, είμαστε πίσω. Πάρα πολύ πίσω. Μαθαίνουμε όμως. Μαθαίνουμε από τους ξένους, και μαθαίνουμε και ο ένας από τον άλλον. Μαθαίνουμε τους κανόνες της παγκόσμιας φιλοζωίας, η οποία δεν έχει σύνορα, δεν έχει εθνικότητες, δεν έχει χώρο για ρατσισμό, για συκοφαντίες, για λιβέλους και για πολιτικές σκοπιμότες.

Όταν η Ελλάδα είπε τους φιλέλληνες κτηνοβάτες, έφτυσε στα μούτρα της δικές της αξίες, τις αξίες που ανέδειξαν τον δυτικό πολιτισμό. Είναι ντροπή. Ντροπή για εμάς.

Μοιράσου το άρθρο