Εδώ και χρόνια, η Ελλάδα, έχοντας πέσει θύμα προπαγάνδας κάποιων ακραίων συνωμοσιολόγων, που δεν έχουν ιδέα για το πώς λειτουργεί η φιλοζωία σε παγκόσμιο επίπεδο, βάζει φρένο στις υιοθεσίες αδέσποτων ζώων, στερώντας από πολλά την ευκαιρία να βρουν ένα σπίτι και ψευδώς ονομάζοντας τις υιοθεσίες “μαζική εξαγωγή αδέσποτων” και “λαθρεμπόριο”.
Τι είναι “τα φορτηγά”
Τα φορτηγά που μετακινούν κατοικίδια, πρώην αδέσποτα και μη, είναι νόμιμοι μεταφορείς, που διαθέτουν φορτηγά εξοπλισμένα, κλιματιζόμενα και αδειοδοτημένα να μεταφέρουν μεγάλο αριθμό κατοικίδιων.

το ταξίδι οδικώς είναι ο πιο ασφαλής, ο πιο οικονομικός και ο πιο πρακτικός τρόπος για να ταξιδέψει ένα ζώο.
Γιατί υπάρχουν μεταφορείς;
Καταρχάς, γιατί το ταξίδι οδικώς είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να ταξιδέψει ένα ζώο. Επίσης είναι ο πιο οικονομικός και ο πιο πρακτικός τρόπος. Μια πτήση με αεροπλάνο, όπου επιτρέπονται συνήθως μέχρι δύο σκυλιά μεσαίου μεγέθους, είναι εκτός των άλλων και ο πιο αντιοικολογικός τρόπος μεταφοράς.
Με επαγγελματίες μεταφορείς ταξιδεύουν και πολλά κατοικίδια
Γιατί τα πρώην αδέσποτα ταξιδεύουν με φορτηγά;
Όταν ένα ζώο υιοθετείται στο εξωτερικό ή εντός Ελλάδος, σε διαφορετικό νομό από αυτόν όπου διασώθηκε, χρειάζεται να ταξιδέψει στην οικογένεια του. Το ταξίδι αυτό γίνεται με νόμιμο μεταφορέα.
Το ταξίδι με νόμιμο μεταφορέα είναι πιο ασφαλές και πιο οικονομικό. Έπειτα από συνεννόηση μεταξύ του υπεύθυνου φιλοζωικού σωματείου, της μελλοντικής οικογένειας και φυσικά του επαγγελματία μεταφορέα, το ζώο ξεκινάει το ταξίδι και η οικογένεια, που είναι σε επικοινωνία με τον μεταφορέα, το περιμένει στο σημείο συνάντησης, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Με επαγγελματίες μεταφορείς ταξιδεύουν και πολλά κατοικίδια, των οποίων οι οικογένειες μετακομίζουν στο εξωτερικό και δεν βρίσκουν πτήση που να δέχεται ζώα, ή που μετακομίζουν σε Αγγλία/Ιρλανδία, όπου, επειδή είναι νησιά, το κόστος και η γραφειοκρατία για την μεταφορά ζώων αεροπορικώς είναι τεράστια (αυτές οι χώρες που είναι νησιά, όπως επίσης και η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, προστατεύουν την βιοποικιλότητα τους με πολύ πιο αυστηρούς κανόνες).
Το κάθε κατοικίδιο ταξιδεύει για διαφορετικό προορισμό, απλώς χρησιμοποιεί το ίδιο μέσο.
Γιατί είναι τόσα πολλά ζώα σε ένα φορτηγό;
Καταρχάς, δεν είναι “τόσα πολλά”. Είναι τόσα όσα το φορτηγό έχει άδεια να μεταφέρει νομίμως. Οι μεταφορείς κάνουν συγκεκριμένα δρομολόγια. Κάθε φορά που υπάρχει δρομολόγιο, ενημερώνονται οι οικογένειες και, αν η ημέρα άφιξης βολεύει, το ζώο που έχουν υιοθετήσει ταξιδεύει για το σπίτι του. Σε ένα φορτηγό μπορεί να υπάρχουν δύο σκυλιά από ένα σωματείο, που ταξιδεύουν για Γερμανία, μια γάτα από άλλο σωματείο, που ταξιδεύει για Ελβετία, τα κατοικίδια ενός Έλληνα, που μετακομίζει στο εξωτερικό κλπ κλπ. Το κάθε κατοικίδιο ταξιδεύει για διαφορετικό προορισμό, απλώς χρησιμοποιεί το ίδιο μέσο.
Τα φορτηγά που μεταφέρουν κατοικίδια είναι σαν τα λεωφορεία της γραμμής. Μέσα σε ένα λεωφορείο βρίσκονται 20 με 30 άτομα που το καθένα έχει τον δικό του προορισμό, την δική του ιστορία, την δική του προσωπικότητα.
Πως να το καταλάβουμε καλύτερα.
Τα φορτηγά που μεταφέρουν κατοικίδια είναι σαν τα λεωφορεία της γραμμής. Μέσα σε ένα λεωφορείο βρίσκονται 20 με 30 άτομα που το καθένα έχει τον δικό του προορισμό, την δική του ιστορία, την δική του προσωπικότητα. Κάθε άτομο έχει τα δικά του χαρτιά και, αν ταξιδεύει στο εξωτερικό, το δικό του διαβατήριο, την δική του βίζα, άδεια παραμονής και, στην εποχή του κορονοϊού, και το δικό του “locator form”, ένα έγγραφο ιχνηλασιμότητας, κάτι σαν υπεύθυνη δήλωση που διασαφηνίζει διάφορα στοιχεία, ώστε, σε περίπτωση κρουσμάτων στο μέσο μεταφοράς, να μπορούν να ενημερωθούν και οι υπόλοιποι επιβάτες.

Το να ονομάζεται η οδική μεταφορά ζώων με νόμιμους μεταφορείς “μαζική εξαγωγή αδέσποτων” είναι σαν να ονομάζεται το λεωφορείο της γραμμής “μαζική μετανάστευση αλλοδαπών” – υπερβαίνει κάθε λογική.
Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό;
Όχι βέβαια, συμβαίνει παγκοσμίως. Απλώς μόνο στην Ελλάδα υπάρχει μια ακραία μειονότητα, που επιμένει να συκοφαντεί και να βάζει εμπόδια στις υιοθεσίες αδέσποτων, ονομάζοντας την μεταφορά ζώων και την υιοθεσία ως “μαζική εξαγωγή”.
Σε όλη την Ευρώπη, ζώα που υιοθετούνται ταξιδεύουν οδικώς με αυτόν τον τρόπο. Σε άλλες περιπτώσεις, φιλοζωικές ναυλώνουν αεροπλάνα κάργκο, που μεταφέρουν μεγάλο αριθμό ζώων αεροπορικώς – πολύ πιο οικονομικό -και πολύ πιο οικολογικό, από το να γίνουν 50 διαφορετικές πτήσεις για κάθε ένα από αυτά σε επιβατικό αεροπλάνο με συνοδούς.
Σε όλη την Ευρώπη, ζώα που υιοθετούνται ταξιδεύουν οδικώς με αυτόν τον τρόπο
Στην Ελλάδα, μια μικρή ομάδα συκοφαντών, με ανακρίβειες και ρατσιστική ως επί το πλείστον ρητορική, προσπαθεί να εμποδίσει ζώα από το να υιοθετηθούν, παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία για όλα τα παραπάνω. Η παράνομη μεταφορά και το εμπόριο καθαρόαιμων, που όλος ο φιλοζωικός κόσμος παγκοσμίως, καθώς και η ευρωπαϊκή ένωση, προσπαθούν να πατάξουν, συγχέεται με την υιοθεσία, με τεράστιες επιπτώσεις στα αδέσποτα, που στερούνται της ευκαιρίας να βρουν ένα σπίτι.
Η παράνομη μεταφορά και το εμπόριο καθαρόαιμων, συγχέεται με την υιοθεσία, με τεράστιες επιπτώσεις στα αδέσποτα
Αυτές οι θεωρίες συνομωσίας, έχοντας επηρεάσει μέχρι και πολιτικούς κύκλους και δημόσιες αρχές, ανάγκασαν πάνω από 160 σωματεία, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να απευθύνουν ανοιχτή επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση, εξηγώντας πως η υιοθεσία δεν είναι εμπόριο ή λαθρεμπόριο – το αυτονόητο δηλαδή!
Μια παγκόσμια πρωτιά (και ντροπή) για την Ελλάδα…
Μοιράσου το άρθρο