Είμαι Ελληνίδα και ο σύντροφος μου είναι Αργεντίνος. Γνωριστήκαμε μέσω ίντερνετ (ναι αλήθεια) και μάλιστα για τους πρώτους δύο μήνες της γνωριμίας μας, δεν είχαμε καν ακούσει ο ένας την φωνή του άλλου. Έχω ακούσει σχόλια του τύπου “δεν έβρισκε άντρα στην Ελλάδα αυτή; Δεν έχει γυναίκες στην Αργεντινή να βρει αυτός;” Αν δεν μπορείτε να κάνετε την σύνδεση μεταξύ της σχέσης μου και μεταξύ της σχέσης οποιουδήποτε “ξένου” με το ζώο που υιοθετεί από άλλη χώρα στην οποία διαμένει, τότε ας το αποσαφηνισουμε και αυτό.
- ΓΙΑΤΙ ΟΙ “ΞΕΝΟΙ” ΥΙΟΘΕΤΟΥΝ “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ“
Καταρχάς, δεν υιοθετούν οι “ξένοι” “ελληνικά αδέσποτα”, όπως οι Ελληνίδες δεν παντρεύονται Αργεντίνους και μόνο. Οι φιλόζωοι όλου του κόσμου απλά υιοθετούν αντί να αγοράσουν. Τελεία. Η οποιεσδήποτε σχέσεις, οι ερωτικές, οι φιλικές, και οι σχέσεις ζωής όπως αυτές που αναπτύσσουμε με τα κατοικίδια μας, δεν έχουν χώρο για φυλετικές διακρίσεις.

- ΠΟΙΟΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ
Γενικά, οι πολίτες δυτικών χωρών (Ευρώπη, Αμερική, Καναδάς) βοηθούν οικονομικά φιλοζωικες και ανθρωπιστικες οργανώσεις σε αναπτυσσομενες χώρες, ή/και σε χώρες όπου υπάρχουν τεράστια και άλυτα προβληματα. Η Ελλάδα είναι μια από αυτές τις χωρες όσον αφορά την φιλοζωια, όπως είναι η Ισπανία, η Ινδία, η Ταϊλάνδη, η Τουρκία, η Λατινική Αμερική κτλ. Επίσης υιοθετούν ζώα από τις χώρες αυτές, στο πλαίσιο της προσπάθειας τους να βοηθήσουν όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Οι φιλοζωικη όπως και η ανθρωπιστική βοήθεια λοιπόν, προσανατολιζονται προς χώρες και μέρη όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Πολλοί Έλληνες στηρίζουν οικονομικά ανθρωπιστικες οργανώσεις που ενεργοποιούνται στην Αφρική, και υιοθετούν εικονικά ορφανά από αφρικανικές χώρες. Η ρητορική του “γιατί βοηθάτε τα αφρικανακια ενώ υπάρχουν ελληνακια που πεινάνε” βρωμιζει την ανθρωπιστική βοήθεια με κακώς εννοουμενο εθνικισμό.
Φανταστείτε για λίγο έναν Αφρικανο που είναι υπεύθυνος ορφανοτροφείου στην Αιθιοπία, να ουρλιάζει “γιατί βοηθάνε που ξένοι τα παιδιά στην Αιθιοπία; Δεν έχουν δικά τους να βοηθήσουν; Οι ανώμαλοι. Οι έμποροι. Οι απατεώνες” Έτσι ακουγόμαστε οι Έλληνες όταν ουρλιάζουμε “γιατί υιοθετούν Ελληνικά αδέσποτα; Δεν έχουν δικά τους; Οι κτηνοβατες. Οι έμποροι. Οι απατεώνες”
ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ;
Κάνετε λάθος. Βοηθούν και στην χώρα τους. Υπάρχουν ωστόσο χώρες όπου δεν υπάρχουν αδέσποτα, πχ στην Ολλανδία. Χρόνια πριν, με μια τεράστια καμπάνια, στειρωθηκαν τα περισσότερα κατοικίδια, έγινε υπερπροσπαθεια να αποκτήσουν οι πολίτες φιλοζωικη παιδεία, και πλέον τα καταφύγιά τους έχουν ελάχιστα ζώα, τα οποία υιοθετουνται αρκετά εύκολα. Η φιλοζωικη παιδεία των Ολλανδών δεν σταμάτησε με το που βελτίωσαν τις συνθήκες στην χώρα τους. Δεν υπάρχει στο μυαλό κανενός φιλόζωου διαχωρισμός μεταξύ ζώων της χώρας του και ζώων από άλλες χώρες, και οι Ολλανδοι σήμερα είναι από τους Ευρωπαίους που στηρίζουν πάρα πολύ χώρες με μεγάλο αριθμό αδέσποτων, μια από αυτές η Ελλάδα, με το να προσφέρουν οικονομική βοήθεια και να υιοθετούν.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ή ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ ΕΔΩ;
Για πολλούς λόγους
1. Για τον λόγο που προαναφέραμε. Η φιλοζωια, όπως και η ανθρωπιστική βοήθεια, δεν έχει σύνορα. Οι φιλόζωοι παγκοσμίως βοηθούν όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.
2. Γιατί έχουν κάποια σχέση με την Ελλάδα.
– Έχουν ελληνική καταγωγή. Πολλοί φιλόζωοι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, έχουν ελληνική καταγωγή η ελληνικές ρίζες. Μπορεί να μιλάνε σπαστά ελληνικά και να ζουν στην Αμερική, όμως αγαπάνε την Ελλάδα, και θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα.
– Έρχονται συχνά στην Ελλάδα διακοπές, μένουν κάποιους μήνες τον χρόνο εδώ, έχουν φίλους Έλληνες κτλ. Πολλοί είναι φιλέλληνες, με την πιο μοντέρνα σημασία της λέξεως, και την χώρα που επισκεπτονται και αγαπούν θέλουν να την βοηθήσουν.
3. Έτυχε Θα μπορούσαν να έχουν υιοθετήσει από Ινδία, Ρουμανία, Ισπανία η και από την χώρα τους. Έτυχε να δουν μια αγγελία, ένα βίντεο, έτυχε μια οργάνωση στην χώρα τους που βοηθάει χώρες με μεγάλο πρόβλημα αδέσποτων, να προώθησε ένα αδέσποτο από την Ελλάδα. Διάβασαν την ιστορία του, είδαν φωτογραφίες, ενημερώθηκαν για τον χαρακτήρα και τις ανάγκες του ζώου, και αποφάσισαν να το υιοθετήσουν.
Κανένας φιλόζωος δεν επικροτεί την κακοποίηση σε καμμία χώρα Ο μύθος με τα αδέσποτα που στέλνονται σε οίκους ανοχής στην Γερμανία έχει καταριφθεί. Ωστόσο Γερμανοί φιλόζωοι συνεχίζουν να γίνονται θύματα online bullying Οι φιλόζωοι σε όλο τον κόσμο, δεν αντιπροσωπεύουν την πολιτική, την ιστορία όυτε τα κακώς κείμενα της χώρας τους
Τα ζώα δεν είναι προϊόντα. Ένας φιλόζωος στην Γερμανία που συγκινείται με μια ιστορία, δεν κοιτάει χώρα προέλευσης και σκέφτεται “τι, ελληνικό προϊόν; Όχι, εγώ θα πάρω γερμανικά προϊόντα γιατί είμαι Γερμανός“, όπως κάνουμε εμείς με τα λεμόνια Αργεντινής στο σούπερ μάρκετ, για τον ίδιο λόγο που εγώ δεν είπα όταν γνώρισα τον σύντροφο μου “τι;; Αργεντίνος; Όχι δεν ενδιαφέρομαι, θα προτιμήσω το εγχώριο προϊόν” (λεμόνια συνεχίζω να αγοράζω Ελληνικά ωστόσο)

Η φιλοζωια είναι ΜΙΑ. Παγκοσμίως. Και οι φιλόζωοι είναι ενωμένοι, ανεξάρτητα από την χώρα τους, την φυλή τους, την ιστορία και την πολιτική της χώρας στην οποία ζουν. Το ότι μια μειονότητα έπεισε την Ελλάδα πως η φιλοζωια έχει εθνικά σύνορα είναι απλά ντροπή.
Έχετε άλλες απορίες;
Διαβάστε για “τα φορτηγά” και τις “μαζικές εξαγωγές” ΕΔΩ
Διαβαστε για το “εμπόριο” και το “λαθρεμπόριο” ΕΔΩ
Διαβάστε για τον ρατσισμό και την ξενοφοβια που σπιλώνουν το φιλοζωικό κίνημα στην Ελλάδα ΕΔΩ
Είστε εθελοντής; Ίσως σας έχουν πει ψέμματα. Διαβάστε ΕΔΩ
Μοιράσου το άρθρο