3

Τι είναι το παράνομο εμπόριο ζώων και γιατί η Ελλάδα έχει καταμπερδευτεί.

Tο παράνομο εμπόριο, η το λαθρεμπόριο, η απλως το εμπόριο ζώων – το οποίο νομιμοποιει την πρακτική εκμετάλλευσης ζώων, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι όσον αφορά την ευζωία τους φυσικά – περιλαμβάνει όλων των ειδών τα ζώα, από κατοικίδια και ζώα συντροφιάς, οικόσιτα, ζώα φάρμας και φυσικά, όπως μας υπενθυμισε πρόσφατα ο κορονοιος, και άγρια ζώα, ακόμα και είδη προς εξαφάνιση.

Κατοικίδια

Ας επικεντρωθουμε στα κατοικίδια. Τα πιο δημοφιλοι κατοικίδια είναι οι σκύλοι και οι γάτες. Και ο κόσμος των κατοικίδιων είναι μοιρασμένος σε δύο μερη:

1. Τους εκτροφείς και τους εμπόρους που αναπαράγουν και πωλούν καθαρόαιμα ζώα με σκοπό το κέρδος, είτε νόμιμα είτε παράνομα, και

2. Τον Φιλοζωικο κόσμο, που μάχεται παγκοσμίως να πατάξει την πρακτική αγοράς και πώλησης ζώων, με καμπάνιες και με προωθηση της υιοθεσίας.

Το παράνομο εμπόριο κατοικίδιων.

Το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς σημαίνει πως τα ζώα προέρχονται από φάρμες αναπαραγωγής (puppy Mills) όπου δεν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας ούτε των γονιών ούτε των κουταβιών. Τα ζώα ζουν όλη μέρα σε κλουβιά, μέσα στα κόπρανα τους, αναπαραγονται συνεχώς, δεν έχουν καμμια κτηνιατρική φροντίδα, και τα κουτάβια αφαιρούνται από τις μητέρες πολύ νωρίς, και πωλούνται εντός ή εκτός της χώρας με πλαστά έγγραφα.

Όλα αυτά γίνονται ώστε να μειωθεί το κόστος για τους εμπόρους, να αυξηθεί το κέρδος και η τιμή των κουταβιών να είναι ανταγωνιστική αυτής των νόμιμων εκτροφεων που τηρούν όλους τους κανόνες ευζωίας των ζώων που εκτρέφουν. Το αποτέλεσμα είναι οι γονείς να περνάνε όλη τους την ζωή σε φριχτες συνθήκες διαβίωσης, και τα κουτάβια να πωλούνται ήδη αρρωστα, η να αναπτύσσουν ασθένειες στην πορεία.

Τι κάνουμε για το παράνομο εμπόριο;

Η παγκόσμια φιλοζωικη κοινότητα προσπαθεί εδώ και δεκαετίες, με καμπάνιες, καταγγελίες, πίεση προς την πολιτική ηγεσία και φυσικά ντοκιμαντέρ και διασώσεις, να πατάξει το παράνομο εμπόριο καθαροαιμων ζώων. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μάλιστα ζητά μέτρα κατά της παράνομης διακίνησης, πώλησης και εκμετάλλευσης κατοικίδιων. Τέτοιες ενέργειες έχουν γίνει μετά από πίεση φιλοζωικών οργανώσεων, και αποτελούν μια μικρή νίκη του φιλοζωικού κόσμου.

Από την σελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου www.europarl.europa.eu, όπου αναφέρεται πως ο παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς αποτελεί θλιβερή πραγματικότητα στην Ευρώπη και οι ευρωβουλευτές ζητούν την καλύτερη προστασία των ζώων και την τιμωρία των παραβατών, μιλώντας για τις γνωστές φάρμες αναπαραγωγής καθαρόαιμων

Που έχει μπερδευτεί η Ελλάδα;

Η Ελλάδα δυστυχώς, έχει μπερδέψει το παράνομο εμπόριο καθαροαιμων με την υιοθεσία αδέσποτων ζώων. Σε αυτό η χώρα μας κατέχει παγκόσμια πρωτιά, το οποίο ίσως ακούγεται αστείο, αλλά είναι ουσιαστικά εξευτελιστικο. Όσο οι φιλόζωοι στην Ελλάδα και οι φιλόζωοι στο εξωτερικό, που προσπαθούν να βοηθήσουν στο τεράστιο πρόβλημα της χωρας με τα αδέσποτα, δίνουν καθημερινό αγώνα για να διασώσουν, να ενημερώσουν, να στειρωσουν και και βρουν υιοθεσία για κάποια από τα άπειρα αδέσποτα, η υιοθεσία ονομάζεται ψευδώς εμπόριο και λαθρεμπόριο από πολιτικούς, δημοσιογράφους, άτομα σε αρμόδιες αρχές, ακόμα και κτηνιάτρους.

Τί επιπτώσεις έχει αυτό;

Τεράστιες για τα ζωα. Ενώ όλες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και οι αρμόδιες αρχές στην Ευρώπη δέχονται καταγγελίες και προσθέτουν να ελέγξουν την παράνομη μετακίνηση ζώων από φάρμες αναπαραγωγής με σκοπό το κέρδος, στην Ελλάδα γίνονται ψευδείς καταγγελίες για αδέσποτα ζώα που ταξιδεύουν για τα παντοτινά τους σπιτια, και η πολιτεία, όντας θύμα μιας δυσφημιστικης και ουσιαστικά ρατσιστικής και ξενοφοβικης καμπάνιας, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών οδηγιών, μπλοκάρει τις υιοθεσίες στο εξωτερικό, αρνουμενη να εκδώσει τα απαραίτητα έγγραφα ώστε τα ζώα να ταξιδέψουν.

Η παρανόηση αυτή κάθε έννοιας της φιλοζωιας, και η συστημική παρεμπόδιση του φιλοζωικού έργου νόμιμων οργανώσεων, καθώς και η συκοφαντική δυσφήμιση εναντίων Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών, ανάγκασε πάνω από 150 σωματεία της Ελλάδας και του εξωτερικού να γράψουν ανοιχτή επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση, εξηγώντας όλα τα παραπάνω (δηλαδή τα αυτονόητα)

Μοιράσου το άρθρο

Σχόλια 3

 1. Υποστηρίζω την υιοθεσία 100% μέχρι να αδειάσει κ το τελευταίο κλουβί πάντα με εξονυχιστικό έλεγχο στον ανάδοχο που θα υιοθετήσει.
  Καταδικάζω 1000% τα εκτροφεία παράνομα ή μη μέχρι να αδειάσουν τα κλουβιά όλου του πλανήτη.

 2. Εύκολα παραποιουντε οι πραγματικές φιλοζωϊκες προθέσεις και ενέργειες σχετικά με την υιοθεσία. Όμως, μήπως πρέπει να επιτρέψουμε στην πολιτεία να θεσμοθετησει, να καταγράψει καινά παρακολουθεί την αναπαραγωγή των καθαροαιμων ζώων σε νόμιμες εγκαταστάσεις με μητρώο? Μήπως υπάρξει Επισεις και μητρώο φιλοζωικων? Μήπως πρέπει άνεργοι να απασχοληθούν από φιλοζωϊκες πχ. Κοινσεπ, στην φροντίδα των αδέσποτων ζώων χρηματοδοτουμενες από Δήμους? Η περισυλλογή στην χώρα μας και η φροντίδα μέχρι την υιοθεσία είναι εντελώς παράνομη, όπως και η υιοθεσία από το εξωτερικό, αν δεν συμβάλει ο κάθε Δήμος

 3. Gladly. They start checking out Suth of Athens like Keratea, Spata, Lagonisi. I was offered a Yorkie from Lagonìsi price 1,300 euro
  When I requested to see the place the lady dissapeared. Another from Serbia man offered a Yorkie 3,500 show dog. This is big business
  Finally, a friend mated male + female, she born 4 and as a gift gave one to me, one to the vetenarian and
  They kept the other 2 .
  One time only. They have to mate to continue the race.
  But in those places there is big big business. The authorities should put the stop os a pity for the animals.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *