“Ζωέμποροι, Αλβανοί, Πακιστανοί” / “Η Ευρώπη της κτηνοβασίας”/ “Ξενοφερτοι λύκοι” /”Το ξέρεις κυρία μου ότι στην χώρα σου συμβαίνει αυτό και αυτό και αυτό”
(…)
Εδώ και δεκαετίες, μια θεωρία συνομωσίας ελληνικής προέλευσης, που γεννήθηκε στο κεφάλι μιας γυναίκας, και άπλωσε ρίζες στον κρατικό μηχανισμό, μετονόμασε την υιοθεσία εμπόριο, τον εθελοντή λαθρέμπορο και το ταξίδι των αδέσποτων που υιοθετούνται στις οικογένειές τους στο εξωτερικό “μαζική εξαγωγή αδέσποτων”.
Η Ελλάδα είναι μόνη χώρα παγκοσμίως όπου εθελοντές αναγκάστηκαν να απευθύνουν ανοιχτή επιστολή στην κυβέρνηση, εξηγώντας τα αυτονόητα. Τι είναι υιοθεσία, τις είναι τέλος υιοθεσίας, τι είναι εμπόριο και τι όχι.
Η Ιωάννα Γκαραγκουνη, εμπνεύστρια και υπέρμαχος των μύθων που έπλασε η ίδια για “αδέσποτα που στέλνονται για πειράματα στο εξωτερικό”, που σταμάτησε υιοθεσίες, ακόμα και στειρώσεις, μόνο και μόνο επειδή γίνονταν από “ξένους” κτηνιάτρους, και επηρέασε το κρατικό μηχανισμό με τον τίτλο της προέδρου της “Συνομοσπονδιας” που έφτιαξε, και που δεν ήταν συνομοσπονδια, έλεγε συχνά (σύμφωνα με τον επικήδειό της στην Καθημερινή) πως η Ελλάδα δεν κατάφερε να λύσει το θέμα των αδέσποτων, “αλλά εμείς δεν τα πυροβολούμε στο δρόμο και δεν τους κάνουμε ευθανασία κάθε τόσο στα καταφύγια, για να χωρέσουν τα επόμενα”
“ΕΜΕΙΣ…”
Αυτό το ΕΜΕΙΣ οι Έλληνες σε αντίθεση με το ΑΥΤΟΊ οι ξένοι, που ηταν και είναι βαθειά εθνικιστικό και ξενοφοβικό, χώρισε τους φιλόζωους σε Έλληνες και ξένους, και έβαλε σύνορα στην φιλοζωία, μια έννοια που σύνορα δεν είχε και δεν θα έχει ποτέ, πόσο μάλλον τον 21ο αιώνα.
Η αυγή της φιλοζωίας στην Ελλάδα στηρίχτηκε στις πλάτες Ελλήνων ΚΑΙ ξένων εθελοντών. Στηρίχτηκε σε ανθρώπους που δεν έβλεπαν σύνορα, και που εδώ και δεκαετίες συκοφαντούνται ανελέητα, απειλούνται δημοσίως, και γίνονται θύματα ρατσισμού.
“Ξενόφερτοι λύκοι” ονομάζονται σε μια από τις ακραίες σελίδες οι ξένοι εθελοντές – μια σελίδα που απειλεί δημόσια Έλληνες και ξένους πολίτες, εξ ονόματι του ίδιου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
“Η Ευρώπη της κτηνοβασίας” κραυγάζει άλλη ακραία σελίδα – σελίδα στην οποία πρώην αναπληρωτής Υπούργος (Π Ρ Ω Η Ν Α Ν Α Π Λ Η Ρ Ω Τ Η Σ Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ο Σ) ποστάρει δημόσια, ονομάζοντας ουσιατικά τους εθελοντές λαθρεμπόρους, και μάλιστα μόλις μία εβδομάδα μετά την δημιουργία της σελίδας αυτής. Μία εβδομάδα. Σελίδα την οποία η Καθημερινή ονομάζει “φιλοζωική ομάδα“.
“Ζωέμποροι, Πακιστανοί, Αλβανοί” ουρλιάζει άλλη σελίδα, σελίδα η οποία σε άλλο ποστ δημοσιεύει φαινομενικά εκ μέρους της ΓΑΔΑ κείμενο της αντιπροέδρου της “Συνομοσπονδίας” που ιδρύθηκε από την Ιωάννα Γκαραγκούνη, όπου η υιοθεσία μετονομάζεται εμπόριο αδέσποτων, και εξισώνεται με το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών.
Ναι είναι ρατσισμός. Ναι είναι ξενοφοβία. Ναι είναι κακώς εννοούμενος πατριωτισμός που ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει τον μύθο που θέλει τα αδέσποτα να πωλούνται στο εξωτερικό. Ο εθνικισμός μιας ακραίας μειονότητας βρίσκει αποκούμπι εκεί, στα ζώα. Κρύβεται πίσω από θεωρίες συνωμοσίας που καμμία σχέση δεν έχουν με ό,τι έχει θεσπίσει η παγκόσμια φιλοζωική κοινότητα, και μην μπορώντας να βρει διέξοδο πουθενά αλλού, ξεσπάει στην φιλοζωία.
Το γιατί αυτός ο κρυμένος εθνικισμός έπιασε ρίζες στην Ελλάδα δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Οι αξίες που γεννηθηκαν εδώ, και που έπλασαν τον δυτικό πολιτισμό, είναι πολύ βαριά κληρονομιά, και πολλές φορές είμαστε τόσο περήφανοι για αυτές, που τις εκμεταλλευόμαστε με λάθος τρόπο, και πέφτουμε στην παγίδα στην οποία είχε πέσει και η εμνεύστρια της θεωρίας “υιοθεσία= εμπόριο”, την παγίδα του ΕΜΕΙΣ και ΟΙ ΞΕΝΟΙ.
Ο εθνικισμός αυτός κάνει κάποιους να βλέπουν τα αδέσποτα σαν τα μάρμαρα του Παρθενώνα – γεννήθηκαν στην Ελλάδα, να πεθάνουν στην Ελλάδα. Όπως τα ζωντανά πλάσματα δεν είναι μάρμαρα, και η φιλοζωία δεν έχει σύνορα.
Ενάντια στον ρατσισμό, τα ψέματα, την συκοφαντία και την τρομοκρατία θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Οι φιλόζωοι δεν ενώνονται από εθνικές αξίες και δεν χωρίζονται από σύνορα. Εκπροσωπούμε τα ζώα, όχι τις χώρες μας. Και για τα ζώα, πατρίδα είναι εκεί όπου τα αγαπούν.
* Οι συκοφαντίες, οι απειλές και η παρεμπόδιση υιοθεσιών αδέσποτων ανάγκασαν πάνω από 180 σωματεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό να απευθύνουν ανοιχτή επιστολή στην κυβέρνηση. Για περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στο θέμα, ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο.
Μοιράσου το άρθρο