1

Καλώ όλα τα δίκτυα ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ να ερευνήσουν τι συμβαίνει στον τόπο μου, στην Ελλάδα

Με δημόσια εκκλησή της στο facebook, η Elizabeth, μια από τις πολλές εθελόντριες στην Ελλάδα, που βοηθάει τα αδέσποτα αφιλοκερδώς, χωρίς καμμία στήριξη από την πολιτεία, καλεί τα δίκτυα και τους δημοσιογράφους όλου του κόσμου, να ερευνήσουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, γιατί η πολιτεία, κατά παράβαση ευρωπαϊκών οδηγιών, αρνείται εδώ και χρόνια να εκδόσει τα νόμιμα έγγραφα, ώστε τα ζώα που υιοθετούνται στο εξωτερικό, να μπορούν να ταξιδέψουν στις οικογένειές τους.

Με παρερμηνίες του ευρωπαϊκού νόμου και ακατανόητες εγκυκλύους, το Υπουργείο εμπαίζει εδώ και χρόνια τους εθελοντές, που αγωνίζονται καθημερινά, σηκώνοντας στι πλάτες τους το τεράστιο βάρος της περισυλλογής, την περίθαλψης, της φιλοξενίας και της υιοθεσίας αδέσποτων.

Η άρνηση αυτή της από μέρους της πολιτείας φαίνεται να είναι αποτέλεσμα μιας ακραίας μειονότητας, που στα πλαίσια ρατσιστικών και αντιευρωπαϊκών ρητορικών και ψευδών κατηγοριών, συκοφαντεί δημοσίως Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες.

Όταν η παγκόσμια φιλοζωική κοινότητα, όντας ενωμένη, μάχεται για την καταπολέμηση του εμπορίου και της εκμετάλλευσης καθαρόαιμων ζώων από φριχτές φάρμες αναπαραγωγής, η Ελλάδα ονομάζει την υιοθεσία “λαθρεμπόριο”. Σε προηγούμενη δημοσίευσή της μάλιστα, η Elizabeth, αναφέρει πως η αντιδήμαρχος Χανίων την ρώτησε αν “βγάζει λεφτά” από αυτό που κάνει.

Η ανάρτησή της:

Απλά και ξεκάθαρα:

Δεν εμπορεύομαι ζώα για να ζήσω.

Ούτε κερδίζω χρήματα απ’αυτά.

Έχω έναν νόμιμο, μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Ο οργανισμός μου είναι φιλανθρωπικός, φιλοζωικός και πολιτιστικός. Στον οργανισμό μου υπάρχει διαφάνεια. Είμαι Κυρία, και ευυπόλυπτος πολίτης αυτού του πλανήτη. Βοηθώ ζώα, βοηθώ συμπολίτες μου.

Καλώ όλα τα δίκτυα, όλους τους δημοσιογράφους, όλους τους ανταποκριτές ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ να ερευνήσουν, και να με βοηθήσουν να ανακαλύψω τι ακριβώς συμβαίνει στον τόπο μου, στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, λοιπόν, υπάρχει μια μικρή ομάδα ανθρώπων που διαδίδει ψεύδη και προπαγάνδα εναντίον του φιλοζωικού κόσμου. Μας κατηγορούν πως στέλνουμε ζώα σε οίκους ανοχής του εξωτερικού. Μας κατηγορούν πως στέλνουμε ζώα στο εξωτερικό για πειράματα. Μας κατηγορούν πως στέλνουμε ζώα προς πώληση στο εξωτερικό με σκοπό το κέρδος.

Προσωπικά, δεν προτιμώ καθόλου τις υιοθεσίες του εξωτερικού, απλά γιατί απαιτούν περισσότερη δουλειά, και κοστίζουν πολύ περισσότερο. Θα προτιμούσα να μπορώ να βρίσκω οικογένειες εδώ, στην Ελλάδα.

Δυστυχώς, ο ανθρώπινος πληθυσμός της Ελλάδας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να απορροφήσει τον τεράστιο πληθυσμό των αδέσποτων ζώων που υπάρχουν στη χώρα. Είναι αδύνατον! Οπότε, όπως και άλλοι εθελοντές, και εγώ στέλνω ζώα στην Ευρώπη – και σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη θα τα δεχτεί και θα μπορέσει να τους δώσει τη ζωή που αξίζουν.

Οι ισχυρισμοί αυτής της ομάδας ανθρώπων, λοιπόν, που δεν θέλουν τα αδέσποτα να φεύγουν απ’τη χώρα, βασίζονται στον ‘φόβο’ τους ότι τα ζώα χρησιμοποιούνται, κακοποιούνται, γίνονται προϊόντα εκμετάλλευσης. Παλεύουν με νύχια και με δόντια, κάνουν συνεχώς καταγγελίες, μεταφέρουν τις λασπολογίες τους στην αστυνομία, κάνουν τη ζωή των εθελοντών δύσκολη.

Αν, όπως ισχυρίζονται, φοβούνται τόσο πολύ για τα ζώα της Ελλάδας:
1. Γιατί δεν σηκώνονται απ’τους αναπαυτικούς καναπέδες τους, να βγουν έξω να σώσουν ζώα;
2. Γιατί προσπαθούν να κάνουν μια καθ’όλα νόμιμη ευρωπαϊκή διαδικασία ιχνηλάτησης παράνομη στην Ελλάδα;

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βλέπετε, υπάρχουν συγκεκριμένα έγγραφα που βοηθούν να ιχνηλατείται η μεταφορά ενός ζώου από τη χώρα που φεύγει προς τη χώρα προορισμού, έτσι ώστε το ζώο να είναι ασφαλές. Πρόκειται για το σύστημα TRACES, το οποίο δημιουργήθηκε συγκεκριμένα γι’αυτόν τον σκοπό: για να παρακολουθείται η μετακίνηση ζώων από μια ευρωπαϊκή χώρα σε μια άλλη. Με το συγκεκριμένο σύστημα, η κτηνιατρική υπηρεσία της χώρας απ’όπου φεύγει το ζώο ενημερώνει την κτηνιατρική υπηρεσία της χώρας προορισμού για τα πάντα: τον αριθμό των ζώων που ταξιδεύουν, τον αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσης του κάθε ζώου, τα πιστοποιητικά υγείας του, ποιος θα το παραλάβει κατά την άφιξή του, τι ακριβώς θα συμβεί με αυτό το ζώο. Το σύστημα TRACES εφαρμόστηκε αρχικά για να ιχνηλατείται η μεταφορά αγροτικών ζώων μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών. Σήμερα πλέον, χρησιμοποιείται και κατά τη μεταφορά ζώων συντροφιάς. Η διαδρομή τους ιχνηλατείται απ’τη στιγμή που φεύγουν από μια χώρα έως τη στιγμή που φτάνουν σε μια άλλη.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει σταματήσει την έκδοση αυτών των εγγράφων για φιλοζωικά σωματεία. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, όπως τα Χανιά της Κρήτης, τα έγγραφα έχουν σταματήσει να εκδίδονται από το 2013. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν εκδίδει έγγραφα TRACES. Γιατί;

Οι εθελοντές, οι οποίοι δεν έχουν τίποτα απολύτως να κρύψουν, ΘΕΛΟΥΝ να ιχνηλατούνται οι υιοθεσίες.
Οι χώρες προορισμού των ζώων απαιτούν αυτά τα έγγραφα.
Παρ’όλα αυτά, τα έγγραφα αυτά ΔΕΝ εκδίδονται. Γιατί;

———————————-

Στη φωτογραφία βλέπετε μια πρώην αδέσποτη σκυλίτσα που ζούσε στους δρόμους των Χανίων. Οι κάτοικοι απειλούσαν πως θα την δηλητηριάσουν. Την πήραμε, τη φροντίσαμε, την κάναμε καλά, την εμβολιάσαμε, της βάλαμε microchip και όταν πια ήρθε η ώρα, την στείλαμε στην νέα της οικογένεια στην Ευρώπη. Όχι σε οίκο ανοχής, ούτε σε εργαστήριο.

Το να αναγκάζονται εθελοντές να αποδεικνύουν τα αυτονόητα στην ίδια την πολιτεία δεν συνάδει με την εικόνα πολιτισμένου κράτους.

Η παρεμπόδιση των υιοθεσιών εκ μέρους της πολιτείας ανάγκασε πάνω από 150 σωματεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό να συνυπογράψουν ανοιχτή επιστολή στην κυβέρνηση, εξηγώντας πώς και γιατί η “υιοθεσία δεν ειναι εμπόριο”

Ακολουθήστε την καταπληκτική δουλειά που κάνει η Elizabeth και το Souda Shelter Project στα Χανιά εδώ.

Μοιράσου το άρθρο

Σχόλια 1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *