“Απέναντι μου είναι συνήθως άντρες, με κουστούμια, με θέσεις σε αρμόδιες αρχές, κύρος που ξεχειλίζει και ειρωνεία στο βλέμμα”

Ο εθελοντισμός στην φιλοζωία στηρίζεται κυρίως στις πλάτες γυναικών. Οι γυναίκες αυτές γίνονται κάθε μέρα θύματα σεξισμού, με ειρωνικά σχόλια τύπου “η τρελή με τις γάτες”, “η σκυλού”, η “αγ@#$” κτλ, όχι μόνο στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και μέσα σε υπουργεία, δημαρχεία και κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Μία από αυτές τις εθελόντριες μοιράστηκε την εμπειρία της μαζί μας:

“Εγώ είμαι αυτή που κατηγορούν για εμπόριο”

Είμαι η Ν. Είμαι σύζυγος, κόρη και μητέρα δύο μικρών παιδιών. Εργάζομαι σε γραφείο, και είμαι εθελόντρια. Σωζω σκυλιά από τον δρόμο, σκυλιά που δεν θέλει κανείς. Έχω να πάω διακοπές πέντε χρόνια, το αμάξι μου είναι παμπάλαιο και γεμάτο τρίχες, πηγαίνω στο γραφείο, πηγαινοφερνω τα παιδιά μου σχολείο, μαγειρεύω, συντηρώ ένα σπίτι με βασικό μισθό, και όταν δεν κοιμάμαι όρθια από την κουραση, τρέχω σε ταισματα στον δρόμο, σε κτηνιατρεία, μεταφέρω σκυλιά άρρωστα και κακοποιημένα από τον δρόμο στον γιατρό, από τον γιατρό στο σπίτι μου κτλ. Και πασχιζω να βρω σπίτια για όλα αυτά τα πλασματα. Σπίτια όπου θα τα αγαπάνε.

Έχω αναγκαστεί να μπαινοβγαινω σε δημαρχεία και κτηνιατρικές υπηρεσίες, παρακαλώντας το αυτονόητο και το νόμιμο. Να δώσει η πολιτεία τα νόμιμα έγγραφα, όπως υποχρεούται, ωστε να μπορέσουν τα σκυλιά που έχω σώσει να ταξιδέψουν στις οικογένειες τους.
Με κοιτάζουν με χλευασμό και υποτίμηση, εμένα, μια γυναίκα 1,50 και 47 κιλά, που τους εξηγώ κλαίγοντας πως δεν κάνω εμπόριο, και πως αν έκανα, το αμάξι μου δεν θα ήταν αυτό που πάρκαρα ακριβώς απέξω, η τσάντα μου δεν θα ήταν αυτή που αγόρασα από παζάρι, και δεν θα εμένα σε ένα διαμέρισμα τριάρι, με δυο παιδιά, τρία σκυλιά και πέντε γάτες.

Απέναντι μου είναι συνήθως άντρες, με κουστούμια, με θέσεις σε αρμόδιες αρχές, κύρος που ξεχειλίζει και ειρωνεία στο βλέμμα. Εγώ με φόρμες γιατί μόλις έχω έρθει από διάσωση, και εκείνοι με κουστούμι, άρωμα ακριβό που γεμίζει και τους διαδρομους, χτενισμενο μαλλί, φρεσκοξυρισμενοι και με ύφος ανωτερωτητας.

Ζητάω Traces, και μου απαντάνε “να τους βρεις υιοθεσία στην Ελλάδα”, λες και η φιλοζωια έχει σύνορα και λες και ζουν σε άλλη χώρα, σε μια χώρα που δεν έχει εκατομμύρια αδέσποτα και ελάχιστες ευκαιρίες υιοθεσίας. Έχω ακούσει μέσα σε υπηρεσία κτηνιατρικής, από ΚΤΗΝΊΑΤΡΟ, κτηνίατρο με σπουδές και θέση σε δημόσια υπηρεσία, να λέει σε υπάλληλο του υπουργείου ΜΠΡΟΣΤΆ ΜΟΥ “τα στέλνουν για κολλαγόνο στην Βουλγαρια”. Ζητάω να μου στείλουν την άρνηση τους γραπτώς, πράγμα το οποίο υποχρεούνται να κάνουν, και αρνούνται.

Φεύγω γιατι έχω να παραλάβω σκυλο από χειρουργείο, και αφήνω πίσω μου τέσσερις άντρες με τα κουστούμια τους και τις δημόσιες θέσεις τους να μιλάνε πίσω από την πλάτη μου και να γελάνε.
Αυτή δεν είναι εικόνα πολιτισμένου κράτους, αυτή δεν είναι συμπεριφορά απέναντι σε γυναίκες και εθελοντές, και σίγουρα δεν δείχνει αξιοπρεπές επίπεδο βασικών γνώσεων από ανθρώπους σε τέτοια πόστα.
Ν.
Εθελόντρια κάπου στην Ελλάδα.

(Η φωτογραφία είναι ενδεικτική και φυσικά δεν αναφέρω το πραγματικό μου όνομα. Αν διαβάσατε καλά όσα έγραψα παραπάνω καταλαβαίνετε γιατί)

Ο κρατικός μηχανισμός, θύμα ρατσιστικής προπαγάνδας, με ακατανόητες και αντιευρωπαϊκές εγκυκλύους, προσπαθεί να κάνει την υιοθεσία αδέσποτων από Ευρωπάιους πολίτες σχεδόν αδύνατη, με αποτέλεσμα εθελόντριες σαν την Ν., πέρα από τον καθημερινό σεξισμό που βιώνουν, να συκοφαντούνται ως λαθρέμποροι.

Ρατσιστική σελίδα στο facebook, που ονομάζει τους Ευρωπαίους κτηνοβάτες και τους εθελοντές λαθρεμπόρους, ειρωνεύεται σε ποστ της την εθελόντρια και την ιστορία της, συνεχίζοντας το online bullying ανθρώπων που εθελοντικά βοηθούν τα αδέσποτα της χώρας, και των οικογενειών που τα υιοθετούν.

Η σχέση τέτοιων συκοφαντικών και άκρων δυσφημιστικών σελίδων με πολιτικούς της χώρας και δημοτικές αρχές δυστυχώς είναι πασιφανής. Την συγκεκριμένη σελίδα επέλεξε ο Γιάννης Τσιρώνης, πρώην αναπληρωτής υπουργός, για να εκφράσει τι απόψεις του όσον αφορά το “λαθρεμπόριο” αδέσποτων, όπως ονομάζεται γελοιωδώς η υιοθεσία.

Όταν η Ελλάδα διαθέτει ένα ανθρώπινο δυναμικό εθελοντών που πασχίζουν να βελτιώσουν το τεράστιο πρόβλημα με τα αδέσποτα, εθελοντών που αναγνωρίζονται διεθνώς και που το έργο τους είναι αδιαμφισβήτητο, οι πολιτικοί της χώρας φαίνεται να επηρεάζονται από ρατσιστικές, συκοφαντικές σελίδες. Κρίμα και ντροπή.

Μοιράσου το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *